Arıcılar ve Arılar Hakkında Bilinmeyen 20 Bilgi
Arılar ve arılar hakkında bilinmeyen 20 bilgi, üreticilerin doğaya ve beslenmeye katkılarını içerir. Antik dönemden beri süregelen bir meslek olan arıcılık, sadece bal üretimiyle sınırlı kalmayan aynı zamanda ekosistemin sürekliliği için yapılan bir uğraştır. Bitkilerin tozlaşmasını sağlayan arılar doğal dengenin korunmasına ve tarımsal faaliyetlerin devam etmesine katkıda bulunur. Bunların da ötesinde arıcılığın bilinmeyen yönleri oldukça şaşırtıcıdır.
Arıcılar ve Arılar Hakkında Bilinmeyen 20 Bilgi Nedir?
Arıcılık, geçmişten günümüze kadar devam eden bir ata mesleğidir. Toplum nezdinde oldukça faydalı olan bu uğraş canlıların yaşam döngüleri için gereklidir. Arıcılar ve arılar hakkında bilinmeyen 20 bilgi aşağıdaki gibidir:
1. Arılar ve Yeryüzündeki Varlıkları
Yeryüzünde yaklaşık 100 milyon yıldır yaşayan arıların insanlık tarihine göre daha köklü olduğu ortaya çıkar. Öyle ki insanlığın yaklaşık bin yıldır var olduğu tahmin edilir.
2. Her Arı Başına Düşen Bal Üretim Miktarı
Bir işçi arı, yaşamı süresince bir çay kaşığının 12'de 1'i kadar bal üretebilir. Bu durum, balın ne denli değerli olduğunu ortaya koyan bir göstergedir. Ayrıca 1 kg miktarında üretilmesi için arıların yaklaşık 5 milyon çiçeği dolaşmaları ve yoğun şekilde çalışmaları gerekir.
3. Arıların Beslenmedeki Önemi
Bal arılar, insan tüketimine uygun besinler yapan tek böce türüdür. Bu yönüyle insan beslenmesine olan katkısı yadsınamaz.
4. Arıların Bitki Yaşamındaki Yeri
İşçi arılar tozlaşma süreçlerine katkıda bulunan ve bitki yaşamında önemli bir yere sahip olan canlılardır. İnsanların gıda olarak tükettikleri besinlerin en az üçte birinin üretiminden sorumludurlar. Dolayısıyla bu yönleri, "Arılar yok olursa insanlık yalnızca dört yıl yaşayabilir." şeklindeki söylemi destekler niteliktedir.
5. Arılar ve Çiçekler Arasındaki Uyumlu İş Birliği
Arılar çiçeklerin tozlaşmasına, döllenmesine ve tohum oluşturarak neslini devam ettirmesine katkı sağlayan özel böceklerdir. Ayrıca kendi besinlerini de çiçeklerden elde ettikleri nektar ve polenden alırlar. Bu nedenle her iki canlı arasında uyumlu bir etkileşi vardır. Zira arı ve çiçekler varlıklarını sürdürebilmek için birbirlerinee ihtiyaç duyarlar.
6. Arıların Tozlaşma Sürecindeki Başarılı Yönleri
Bal arıları tüylü gövde yapıları sayesinde polenleri kolaylıkla toplar ve taşır. Ayrıca polen ve bal ile beslendikleri için polinatör; yani tozlayıcılık özelliğini kazanır. Bunun yanı sıra her arı kolonisinin 10 binlerce bireyden oluşması da tozlaşmada başarılı kılan faktörler arasında yer alır.
7. Arı Kolonilerinin Tarım Faaliyetlerine Olan Katkıları
ABD'deki arıcılar gelir kaynaklarının büyük dilimini kolonileri kiralayarak elde ederler. Ülkede yaklaşık 1,5 arı kovanı çeşitli bitkilerin tozlaşması için kullanılır.
8. Arı Kolonilerinin Nüfusu
Arı kolonilerinin nüfusu büyük oranda mevsime bağlı olarak değişir. Genel olarak kolonide 1 adet kraliçe ve 0-1000 arasında erkek arı yer alır. Bunun yanı sıra 10.000 ile 60.000 ila işçi arıda bulunur.
9. İşçi Arılarının Ömrü
İşçi arının yaşam süresi mevsime göre değişir ve kış aylarında genellikle 4-5 ay yaşar. İlkbahar ve sonbahar arasındaki dönemde bu süre kısalır ve toplam 6 haftaya düşer. Bu süre zarfında, işçi arılar koloniye hizmet etmek için iki farklı role bürünür. İlk 3 hafta boyunca kovan içinde temizlik yapar, arı sütü salgılayarak ana arı ve yavrulara besin sağlar, petek örer ve kovanı korur. Geriye kalan 3 hafta ise kovan dışında çalışarak nektar (bal özü), polen, propolis ve su toplama işlerini üstlenir.
10. Arıların Nektar Toplama Süreci
Arılar, tek seferde 50 ila 100 çiçek ziyaret ederek nektar ve polen toplarlar.
11. Arıların Uçma Özellikleri
Normal şartlarda bir bal arısı saatte 24 kilometre hızla 9 kilometre kadar uzağa uçma kabiliyetine sahiptir. Bu kapasiteye bağlı olarak geniş bir alanda tozlaşma yayılımları vardır.
12. Arıların Anatomik Yapıları
İşçi arının anatomisinde 2 çift kanat ve 3 çift bacak bulunur. Ayrıca, baş kısmında 2 birleşik göz ve 3 nokta göz olmak üzere toplamda 5 göz vardır. Nektar ve su taşıma işlevi için 1 adet ön mide ve sindirim amacıyla 1 adet de sindirim midesi olmak üzere toplamda 2 mideye sahiptir.
13. Arının Beyin Anatomisi
İşçi arılar oval yapıda bir beyne sahiptir ve büyüklüğü susam tohumu olarak tasvir edilir.
14. Arıların Algılama Kapasiteleri
Bal arılarının antenlerindeki 170 koku alıcısı, balın kokusunu 2 kilometre uzaklıktan almalarını saplar. Bunun yanı sıra antenlerinde bulunan özel alıcılar sayesinde hava sıcaklığını, rüzgâr hızını ve gürültü seviyesini de algılama yeteneğine sahiptirler.
15. Arı Sokmasının Nedenleri
İşçi arı, kendisini korumak için herhangi bir canlıya iğnesini geçirme eğilimi gösterir. Arı sokması esnasında iğnesini ve zehir kesesini kaybettiği için yaşamını yitirir. Sonucunda ise iğne deriye temas eder ve hemen çıkarılmazsa zehir vücuda işlemeye devam eder. Bu nedenle hızla çıkarılmalı, soğuk su veya buz kompresi uygulanmalıdır. Nadiren görülen arı alerjisi, binde bir şiddetli alerjik reaksiyon (anafilaksi) vakalarına neden olabilir. Bu noktada ağır alerjisi olan kişilerin adrenalin iğnesi taşımaları gerekir.
16. Erkek Arının Görevi
Erkek arı, döllenmesiz üreme yoluyla gelişen kolonide özel bir rolü olan arı türüdür. Bu arının tek görevi kraliçe arı ile çiftleşerek koloni neslini sürdürmektir. Dolayısıyla ana arı üretim ve oğul dönemi olarak adlandırılan özel bir süreçte rol üstlenirler. Bu süre zarfının dışında tüketici rolünde oldukları için gerek duyulmaz ve ihtiyaç dışı halinde işçi arıların saldırısına uğrayarak ölür.
17. Kraliçe Arının Görevi
Arıcılar hakkında bilinmeyen 20 bilgi arasında kraliçe arının kutsal görevi de vardır. Yaklaşık 200 mg ağırlığındaki kraliçe arılar günde 2 bin 500 adet yumurta bırakacak kadar üretkenlerdir. Bununla birlikte kolonide 5 yıla kadar yaşayan tek uzun ömürlü canlıdır. Cinsel olgunluğa erişen ana arı yaşamı boyunca yalnızca bir kez 10 ila 20 erkek arıyla çiftleşir. Doğal seleksiyona alan açan bu yöntem sayesinde diploit erkek arıların oluşumu ve akraba arıların üremesi engellenir.
18. Kraliçe Arının Yok Olması
Ana arı kolonide yoksa işçi arı, arı sütüyle beslenir ve yumurtalıklarını geliştirerek kraliçe arı adayı olur. Bu dişi arılar "yalancı ana arı" olarak adlandırılır ve koloniye sadece erkek arıların üremesini sağlar. Buna bağlı olarak koloni zamanla sönmeye ve aktifliğini yitirmeye başlar.
19. Arıların İletişimi
Arıların iletişimi "feromon" olarak salgılanan kimyasal maddelerle gerçekleşir. Bu madde ana, işçi, erkek ve yavru arılar tarafından üretilir.
20. Arıların Dansı
Arı dansı, kovandaki arıların iletişim kurdukları bir diğer yöntemdir. Kovana besin kaynağı taşıyan bir işçi arı, petek üzerinde sekiz şekline benzeyen hareketlerle karın kısmını sallayarak dans eder. Bu hareket kovan ile besin kaynağı arasındaki açıyı ve mesafeyi diğer arılara gösterir. Böylece getirilen polenin ya da nektarın yerini işaret eder.