Bal Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

14-06-2023 20:17
Bal Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Bal hakkında doğru bilinen yanlışlar yaygın olduğu için doğrularını öğrenmek gerekir. Yıllardan bu yana geleneksel bir tüketimi olan bal, bazı durumlarda yanlış bilgilerle kulaktan kulağa yayılıyor. Özellikle de organik ve hakiki olmayan bal arasında ayırt edilirken birçok unsur yanlış biliniyor. Bu yanlışların doğrularını öğrenmek sağlıklı bir bal tüketimi için önemli olacaktır. Bal hakkında doğru bilinen yanlışları merak ediyorsanız bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Bal Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Bal hakkında doğru bilinen yanlışlar oldukça fazladır. Pek çok insan bal tüketimiyle ilgili doğru bildiğini sandığı yanlış bilgilere sahiptir. Yanlış bilgilerin açıklanması ve doğrularının söylenmesi daha bilinçli ve sağlıklı bal tüketimine teşvik edecektir. Genel olarak bal hakkında yaygın olarak doğru bilinen yanlışlar şunlardır:

· Hakiki bal kristalize olur:

Hakiki balın kristalize olduğuna dair bazı iddialar vardır. Ancak balın kristalize olması zaten bir özelliğidir. Kristalize olma durumu balın şekere, polene, depolama sıcaklığı gibi üretim sürecindeki bazı faktörlere göre değişmektedir. Dolayısıyla bu doğru bilinen yanlış her bal için geçerli değildir. Bal türlerinin çoğunluğu kristalize olurken akasya balı gibi bazı nadir bal türlerinde bu durum gözlenmez.

· Hakiki bal rengi koyudur:

Yaygın olarak bal hakkındaki doğru bilinen yanlışlardan biri de hakiki bal renginin koyu olması inancıdır. Bal rengi genel olarak üretim ortamına yani, arının nektar topladığı çiçeklere göre değişmektedir. Dolayısıyla bal türlerine göre rengi de değişkenlik gösterir. Çiçek ballarının çoğu açık renklerdeyken çörekotu ve kestane balı gibi türler koyu renklidir. Bu nedenle balın rengi hakkında hakiki olup olmadığını belirlemek mümkün değildir.

· Bal tatlı olmalıdır:

Balın tatlı olması gerektiği de doğru bilinen bir yanlıştır. Balın tadı türlerine göre değişiklik gösterir. Çoğu balın lezzeti tatlı olsa da bazı bal türleri acımsı bir tada sahip olabilir. Buna örnek olarak kestane balını verebiliriz. Kestane balının içeriğindeki yüksek polen nedeniyle tadı diğerlerine göre daha acımsı olabilir. Diğer yandan nane balı da, özü gereği ekşi bir tada sahiptir. Bu nedenle her balın tatlı olduğunu genellemek yanlış bir algıdır.

· Hakiki bal boğazı yakmalıdır:

Hakiki bal hakkında doğru bilinen yanılgılardan biri de boğazı yakması gerektiğidir. Bir balın boğazı yakması göreceli bir durumdur. Öncelikle balın hangi çiçekten üretildiği önemlidir. Öte yandan kişinin lezzet algısı da bunu belirler. Dolayısıyla bir balın hakiki olmasının boğazı yakmasıyla bir ilgisi yoktur.

bal hakkinda bilinen yanlislar

Balın Şeker İçermediği Algısı

Her doğal ve organik balın şeker içermediği algısı da bir yanılgıdır. Çünkü her bal, doğası gereği belirli miktarda şeker içermektedir. Çünkü bal, aslında doğal bir tatlandırıcıdır ve içeriğinde doğal şekerler bulunmaktadır. Bu şeker antioksidan ve minerallerle birlikte geldiği için insanların akıllarında ‘balda şeker yok’ algısını oluşturmaktadır. Bunların aksine her balın kendi içerisinde belirli oranda doğal şekerler bulunur ve dikkatli bir şekilde tüketmek gerekir. Özellikle de diyabet hastaları, bal tüketiminde mutlaka doktora başvurmalıdır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.