Bal Neden Şekerlenir? Balın 10 Püf Noktası

Bal neden şekerlenir sorusunun yanıtı balın yapısından kaynaklanır. Kristallenme olarak da adlandırılan bu süreç ürün organik dahi olsa normal kabul edilir. İçerisindeki maddeler ve ortam koşullarına bağlı olarak bal, bir süre sonra şekerlenebilir. Bu durumda çoğu kişi tarafından şekerlenen balın tüketilip tüketilemeyeceği de merak edilir.
Besin değerinde bir kayıp görülmediği için kristallenmesine rağmen tüketilmesi uygun görülür. Yine de şekerlenme süresini uzatmak ve ürünü organik seçmek için dikkat edilmesi gereken bazı faktörler vardır.
Bal Neden Şekerlenir?
Bal neden şekerlenir sorusuna yanıt vermek gerekirse içeriğindeki doğal glikoz ve fruktoz dengesinden kaynaklandığı belirtilmelidir. Özellikle glikoz oranı yüksek olan bal çeşitlerinde daha fazla kristallenme görülür. Bununla birlikte içindeki nem oranı da bu durumu artıran unsurlardan biridir. Ayrıca saklama koşulları da önemli bir faktör olarak balın şekerlenmesine neden olur. Zira farklı sıcaklık derecelerinde bekletilen bal bir süre sonra kristalleşerek dokusu değişir.
Balın şekerlenme durumunun organikliği bir ürün olup olmamasıyla bağlantısı yoktur. Çiçeklerin türü glikoz ve fruktoz dengesini değiştirdiği için kristalleşmeyi etkiler. Ayrıca balın sıcaklığı da önemli bir faktör olarak kabul edilerek yüksek sıcaklıklarda bu süreç daha da hızlanır.
Şekerlenen Bal Nasıl Çözülür?
Balın şekerlenme süreci normal kabul edilir ve kendiliğinden çözülmesi mümkündür. Bunun için uygun sıcaklık koşullarında bekletmek yeterlidir. 18-24 derece oda sıcaklığı eski haline dönmesi için idealdir. Bunun yanı sıra daha hızlı şekilde müdahale etmek için sıcak su dolu kapta bekletmek de uygundur. Ateşle temas etmemesi gereken bir ürün olduğu için kapağı kapalı şekilde bir süre sıcak suda çözülmesi mümkündür.
Gerçek Bal Donar Mı?
Gerçek balın donması yani şekerlenmesi oldukça normal bir durumdur. İçeriğinde yer alan glikoz ve fruktoz miktarıyla kristallenebilen bir kimyasal yapısı vardır. Bu nedenle organik dahi olsa bu süreç normaldir ve besin değerinde herhangi bir kayba neden olmaz.
Balın 10 Püf Noktası
Gerçek balı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Sahte ve organik ürünler koku ve yoğunluğuna göre ayırt edilebilir. Bu noktada gerçek balı anlamanın 10 püf noktası aşağıdaki gibidir:
· Organik sertifika etiketi ve analizi olmayan bal ürünlerinin sahte olma ihtimali yüksektir.
· Ticari glikoz içeren balların şekerlenme süresi daha uzundur. Doğal ürünler kısa süre içinde donabilir.
· Gerçek balın rengi genellikle üretim bölgesine de bağlı olarak daha koyudur.
· Hakiki bal ürünlerinin kokusu daha doğal aroma taşır.
· Gerçek balın nem oranı düşük sahte balda ise su oranı fazladır.
· Fiyat da sahte ve doğal bal arasındaki farkı gösteren bir unsur olabilir. Organik ürünler daha yüksek maliyetlerde sunulur.
· Suda çözünmesi zaman alan gerçek ballar dibe çöker.
· Şeker şurupları içermeyen doğal bal daha yavaş akar.
· Doğal bal ürünleri ağızda uzun süre tat bırakır. Oysa sahte ürünlerin tadı daha geçicidir.
· Gerçek bal ateşle temasta yanarken diğer yapay madde içeren ürünlerin yanması zordur.
Şekerlenen Bal Tüketilir Mi?
Bal neden şekerlenir sorusunun yanı sıra kristallenen balı tüketmek zararlı mı sorusunun yanıtı da merak edilir. Fiziksel bir değişim söz konusu olduğu için kimyasal yapısı etkilenmez. Buna bağlı olarak besin değerlerinde de bir değişim yaşanmaz. Bu nedenle 18-24 derece oda sıcaklığında ya da sıcak suda çözüldükten sonra balı tüketmek mümkündür. Dolayısıyla şekerlenen balı tüketmenin herhangi bir zararı ya da tadında da anormal bir farklılık yoktur.