Bal Süzme İşlemi Nasıl Yapılır?
Bal süzme işlemi nasıl yapılır sorusu belirli aşamaları kapsamaktadır. Süzme balların üretim esnasında önemli bir işlem olan süzme aşamasında bazı yöntemler kullanılmaktadır. Bu işlemin öncesinde kovanlar kontrol edilir ve peteklerin dolup dolmadığı kontrol edilir. Eğer petekler dolduysa süzme işlemine başlamak mümkündür. Bu işlem hem dikkatli hem de doğal yöntemle yapılmalıdır. Bu süreçte belirli aşamaları takip etmek önemlidir.
Aşama Aşama Bal Süzme İşlemi Nasıl Yapılır?
Bal süzme işlemi nasıl yapılır ve hangi aşamalardan oluşur soruları önemlidir. Bal süzme işlemi arıcılığın en keyifli aşamalarından biridir. Başlangıcından sonucuna kadar izlenmesi gereken birkaç adımdan oluşan bu işlem önemlidir. Bu işlem uygulanırken doğal süzme işlemi kullanılmalıdır. İşte balı süzerken izlenmesi gereken aşamalar şunlardır:
· İlk adımda dolu peteklerin kovanlardan çıkarılması vardır. Bu dikkatli olmak gerekir çünkü peteklerin yapısını korumak önemlidir.
· Sonraki aşamada ise peteklerin üzerindeki ince tabakayı özel bir aletle kazımak gerekir. Böylece bal peteklerden çıkarılmış olur.
· Çok fazla miktarda petek süzülecekse bu durumda özel makineler kullanılır. Makine, petekleri döndürerek balın çıkarılmasını sağlar. Bu işlem, balın yerçekimi yardımıyla peteklerden ayrılmasını sağlar. Bu da makinesinin altında toplanan bir kaba düşürmeye yardımcı olur.
· Çok fazla petek yoksa özellikle de evlerde bal süzme işlemi gerçekleşecekse tülbent veya bez kullanılması önerilir. Altına bir kap koyarak balın süzülmesi sağlanmış olur.
· Süzülen balın biraz dinlendirilmesi gerekir. Dinlenme sürecinde bal daha da berraklaşır ve kullanıma hazır hale gelir.
· Son aşamaya doğru final süzme işlemi gerçekleşir. Küçük gözenekli süzgeçten geçirilerek yabancı maddelerden ve balmumu parçalarından ayrıştırılması sağlanır.
· En son aşamada ise üretici, tüketime hazır hale getirilen balı kavanozlar ve ambalajlar. Uygun kaplara koyular ballar satışa sunulmadan önce kuru ve karanlık bir yerde bekletilir. Sonra ise satışa sunularak tüketicisiyle kavuşur.
Bal Süzme Yöntemleri Nelerdir?
Bal süzme işlemi için uygulanan bazı yöntemler vardır. Bu işlem için temel olarak üç farklı yöntem kullanılmaktadır. İlki el ile süzme yöntemi olup az miktarda olan peteklerin pratik bir şekilde süzülmesini sağlar. Genelde küçük ölçekli üreticiler tarafından kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde süzgeç kullanılır ve bal yabancı maddelerden ayrıştırılır. Bir diğer yöntem ise sıyırma yöntemidir. Bal petekleri için sıyırma bıçağı kullanılarak bal çıkarılır ve süzme işlemi için süzgeçten geçirilir.
Etkili bal süzme işlemlerinden biri de santrifüj yöntemidir. Santrifüj özel bir makinedir ve petekleri hızla döndürerek süzer. Bu yöntem sayesinde bal kısa sürede etkili bir şekilde süzülür. Makine olmasına rağmen peteklere zarar vermez, böylece bal doğallığını korumuş olur. Her üç yöntemden sonra bal süzülür ve ardından dinlendirilir. Ardından ambalajlanarak tüketicilere sunulur. Dolayısıyla balın tüketime sunulmasındaki önemli bir adım olan süzme işlemi bu yöntemlerle gerçekleşir. Her aşamasında olduğu gibi üreticinin dikkat etmesi gereken bir adımdır.
Bal Süzme Ne Zaman Yapılır?
Bal süzme işleminin yapım süreci her bölgede farklı olabilir. Zira bazı yerlerde Mayıs, Haziran aylarında bazı yerlerde ise Ağustos veya Eylül aylarında yapılabilir. Bu işlemde kovanın türü de önemlidir. Fenni kovanlarda balın en iyi şekilde olgunlaşması beklenir. Normal kovanlarda sırlandığında hasadı yapılabilir. Eğer bal sırlanmadıysa su oranı yüksek olduğu için toplanmamalıdır. Bunun nedeni ise hasat edildikten çok kısa süre sonra bozulma ihtimalidir. Ayrıca yaz mevsiminde toplanan ballar daha kolay süzülür. Ballık darlığı ve yağmacılık tehlikesi olmadığı için rahattır.
Evde bal süzme yapılır mı?
Eğer bal miktarı fazla değilse evde de balı süzmek mümkündür. Üzerindeki sırları bıçakla sıyırdıktan sonra bir tülbent üzerine alarak süzülebilir. Ancak altına derin bir kap yerleştirmek gerekir.
Soğuk havada bal süzülür mü?
Bal süzme işleminde mevsim önemli bir faktördür. Soğuk mevsimlerde havanın sıcaklık derecesine dikkat edilmelidir. Eğer çok soğuksa balın 30 derece sıcaklıkta ısıtılması gerekir.
Bal makine kullanmadan süzülebilir mi?
Balın süzme işlemi makinesiz de yapılabilir. Ancak çok miktardaysa makine kullanmamak fazla zaman alır.