Balda Toplam Aktivite Değeri (TA) Nedir?

17-05-2024 12:09
Balda Toplam Aktivite Değeri (TA) Nedir?

Balda toplam aktivite değeri, kalitesini ve etkisini gösteren bir unsurdur. Yıllardan beri şifa amacıyla tüketilen bal, yüksek besin değerine sahip bir gıda türüdür.  Doğal olarak üretildiğinde yaraları iyileştiren ve mikropları öldüren gücüne inanılır. Yüksek antimikrobiyal değeri de bu özellikleriyle ilişkilidir. Diğer yandan toplam aktivite değeri de balın bu besleyici ve iyileştirici yönünü belirler. İçeriğin devamında bu özel değerin ne olduğunu ve kaç olması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Balda Toplam Aktivite Değeri Ne Anlama Gelir?

Balın bakterileri ve mikroorganizma öldürme gücü balda toplam aktivite değeri ile ilişkilidir. Eğer antimikrobiyal özelliği artarsa toplam aktivite değeri de yükselir. Özellikle de +10’dan fazlaysa tedavide kullanılacak kadar faydalıdır. Bu değer laboratuvar analiziyle belirlenir.

Yeni Zelenda’da üretilen manuka ballarının antibakteriyel gücünün MGO ve UMF değeri ile ölçülür. Bu değerin artması durumunda fiyatı da artar. Diğer yandan manuka olmayan balların değerleri UMF ve MGO ile ölçülemez. Yine de bazı çiçek balları da antibakteriyeldir ve ölçülebilir. Bu da baldaki toplam aktivite değeri ile ölçülür. Özellikle de ABD, İngiltere ve Avustralya gibi Avrupa ülkelerinde bu özellikteki ballar piyasada oldukça fazladır.

ta degeri yuksek olan ballar hangi amacla kullanilir

Her Çiçek Balı TA Değerine Sahip Midir?

Her çiçek balı toplam aktivite değerine sahip değildir. Bunu kanıtlayan en önemli unsur çiçeğin kaynağıdır. Ayrıca pastörizasyon ve ince filtreleme gibi ısıl işlemler de TA değerini azaltır. Çiçek balının aktivite değeri içerdiği enzimlerin, antioksidanların ve diğer besin maddelerinin miktarına bağlı olarak değişir. Örneğin, kestane balı diğerlerine göre daha yüksek bir aktivite değerine sahip olabilir.



Peroksit Aktivitesi (PA) Değeri Nedir?

Peroksit Aktivitesi (PA), arıların milyonlarca yıllık adaptasyonu sürecinde gerçekleşen bir değerdir.  Bu mekanizmanın amacı balı mikrobiyal enfeksiyonlardan korumaktır. Aynı zamanda doğal antimikrobiyal ve antifungal bir mekanizma olarak da adlandırılır. Bu koruyucu sistem, arıların bal üretirken kullandığı bir enzim olan Glikoz Oksidaz (GO) tarafından sağlanır.

GO enzimi, glikozun su ile reaksiyona girerek ürettiği bir kimyasal tepkimeyi katalize eder. Bu tepkime, bal henüz olgunlaşmamışken serbest su içerdiği ve mikropların balı kolonileştirmeye çalıştığı zamanlarda düşük konsantrasyonlarda hidrojen peroksit üretir. Ayrıca, bu tepkime glukonik asit üreterek mikrobiyal büyümeyi engeller. Bu mekanizma balın doğal koruyucu özelliklerini sağlar.

PA, nektarın olgunlaşmasıyla aktif hale gelir. Fakat bal üretiminde ve susuz kaldığında duraklar. Bal, düşük su aktivitesi ve asitliği ile korunabilir. Çoğu ürün olgunlaştığında GO tükenir. Buna bağlı olarak geriye PA kalmaz. Yüksek PA ballarında bulunan GO, balın suyla seyreltilmesiyle yani yenildiğilde yeniden aktif hale gelir.

ta degeri yuksek olan ballar

TA Değeri Yüksek Olan Bal Çeşitleri Nelerdir?

Balda toplam aktivite değeri, bazı çeşitlerde daha fazla olabilir. Fakat bu değer tamamen elde edilen çiçeğin kaynağına göre değişir. Toplam aktivite değeri, TA+ olarak sembolle gösterilir. Yüksek olması balon mikroorganizmalara karşı güçlü ve aktifliğini kanıtlar. TA değeri yüksek olan bal ürünleri arasında en fazla şunlar yer alır:

·      Sedir balı

·      Çiçek balı

·      Organik çok çiçekli bal

·      Ham bal ürünleri

·      Çam balı

·      Çakşır çiçek balı

·      Organik ardıç balı

Yukarıdakiler TA değeri yüksek olan bal ürünlerine birer örnektir. Bu ürünlerin kaynakları güçlü olduğu için değeri daha fazladır. Toros Dağı Bal, yüksek TA değerli bal çeşitlerini tüketicilere sunar. Dolayısıyla zararlı mikroorganizmalara karşı etkili olan ürünleri Toros Dağı Bal’dan temin edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.