Kekik Balı Özellikleri ve Nasıl Tüketilir?
Kekik balı özellikleri söz konusu olduğunda birçok unsur akla gelir. Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişen bitkiden elde edilen kekik balı, tadıyla ve aromasıyla benzersizdir. Kendine has kokusu da olan bu ürün, doğal bir şekilde üretildiği için tüketilir. Yüksek besin değeri ve eşsiz lezzetiyle sofralarda yerini alan kekik balı özel bir üründür.
Kekik Balı Özellikleri
Kekik balı, yoğun aromaya ve değerli bileşenlere sahip olan bir bal çeşididir. İşçi arıların kekik nektarlarını bala dönüştürmesiyle üretilen ürün, buruk ve tatlı bir lezzete sahiptir. Ayrıca elde edildiği bitkinin kokusunu taşır ve doğanın ferah ve taze hissini sofralara taşır. Kekik balı özellikleri arasında diğer sayılabilecek unsurlar şunlardır:
· Tropik meyveleri yansıtan bir lezzete sahiptir.
· Zengin bitki florasından elde edilen kekik balı altın rengiyle öne çıkar.
· Kekik aromalı ve dengeli ölçüde şeker içeren bir tadı vardır.
· Yoğun kıvamı vardır ve diğer çiçek ballarına göre daha az akışkandır.
· Sadece kekikten üretildiği için tek çiçek balı sınıfına girer.
· Enzim, vitamin, mineral ve fenolik maddeler içerir.
· Mutfakta birçok yiyecek yapımında ya da tek başına kullanılır.
· Üretimi mayıs ayında başlar ve ağustos ayında hasat edilir.
Kekik Balı Nasıl Tüketilir?
Kekik balını sofralarda farklı şekillerde tüketmeniz mümkündür. Her sabah güne başlarken ekmek üzerine sürülerek yenilebilir. Doğal bir besin kaynağı olduğu için yoğurt içine karıştırılarak besleyiciliği artırılabilir. Aynı zamanda kahvaltı veya ara öğünlerde ılık çay ve süt gibi içeceklerin içine de ekleyebilirsiniz. Bu şekilde tüketmek soğuk günlerde içinizi ısıtır ve doğal tatlandırıcı özelliğinden faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda kek, kurabiye ve pasta gibi tüm ev yapımı tariflerinde de kullanabilirsiniz.
Meyvelerle uyumlu bir tada sahip olan kekik balını taze meyve salatalarında ve smoothie tariflerinde tercih edebilirsiniz. Bunların yanı sıra kahvaltıda ya da gün içinde bir tatlı kaşığı ölçüsünde tek başına da yiyebilirsiniz. Farklı bir lezzet yakalamak için salata soslarına kekik balı eklemek de uygun bir seçimdir.
Kekik Balı Üretimi Nasıl Yapılır?
Kekik balı üretimi, kekik bitkisinin çiçeklenmesiyle başlar. Mayıs ayında çiçek açmaya başlayan kekik bitkisi, tüm işçi arılar tarafından ilgi görür. Arıların nektar toplamasıyla başlayan serüven, bu değerli ve aromatik ürünün elde edilmesi için önemli bir süreçtir. Nektarları topladıktan sonra kovanlarına dönen arılar enzimleriyle topladıkları ürünün kimyasını değiştirir.
Bal işleme sürecinde su oranını azaltarak yoğunlaştırırlar. Ardından petek hücrelerine depolanan ürünler olgunlaşır ve hasada hazır hale getirilir. Bal üreticileri, kovanları açarak petekleri çıkarır ve doğal yöntemlerle ürünü toplarlar. Bu serüven sonunda toplanan ballar analiz ve test edilmek üzere laboratuvarlara götürülür. Üretim standartlara uygunluğu tespit edildikten sonra tüketicilere sunulmak üzere ambalajlanır.
Kekik Balı Nasıl Saklanır?
Kekik balı saklaması pratik ve kolay bir bal ürünüdür. Ancak uzun süre yapısını bozmadan tüketilmesi için bazı muhafaza ipuçlarına dikkat edilmelidir. Bu ürünü saklamak için öncelikle serin ve rutubetsiz bir alan seçmeniz gerekir. 30 C’yi geçmeyen bir oda sıcaklığı uygun olacaktır. Muhafaza ederken ürün kavanozunun kapağını sıkı bir şekilde kapatmak da göz önünde bulundurulması gereken bir unsurdur.
Zamanla kristalize olabilen kekik balını yeniden çözündürmek mümkündür. Bunun için 40 C su sıcaklığını tercih etmeli ve birkaç dakika bekletmelisiniz. Kekik balını saklarken doğrudan güneş alan ortamdan uzak tutmalı, ocak ve fırın gibi ısı cihazlarının olduğu yerden de sakınmalısınız. Bunun için mutfak dolabı rafı, kiler veya çekmece gibi alanlar kekik balını muhafaza etmek için idealdir.