Kraliçe Arı Nedir ve Özellikleri Nelerdir?
Kraliçe arıların diğer arılardan neden daha özel olduğunu hiç düşünmüş müydünüz? Peki onlara neden kraliçe ünvanının verildiğini? Bu arılar diğer işçi arılardan çok daha farklı ve özel bir yere sahip arılardır. Neden bu kadar özel olduklarını öğrenmek için okumaya devam edin.
Kraliçe Arı Nedir?
Kraliçe arı nedir ve neden bu kadar önemlidir? Aklınızdaki sorulara yanıt arıyorsanız bu içerik tam da size göre. Kraliçe arılar diğer bal arılarından çok farklı niteliklere sahip arılardır. Her balarısı kolonilerinde yalnızca bir adet kraliçe arı bulunur. Onların tek görevi ise soylarının devamını sağlamak ve bolca yumurtlamaktır. Salgıladığı feromonlar ile koloni içerisinde varlığını hissettirir.
Kraliçe arılar yaklaşık olarak 200 mg ağırlığındadır. Kovan büyüklüğüne boyutu ve şartların uygun olması durumunda ise günde yaklaşık olarak 2.500 adet yumurta üretebilirler. Yani anlaşılan soyun devamı için oldukça önemli rolleri bulunuyor.
Kraliçe Arı Nasıl Olur?
Kraliçe arı nasıl olur sorusu herkesin en çok merak ettiği sorulardandır. Diğer bir ismi ana arı olan bu arılar, arı kolonisini ayakta tutan özel canlılardır. Neslin devamlılığı için mutlaka kraliçe arılara ihtiyaç duyulur, ana arı olmadan üremek imkansızdır. Peki kraliçe arılar nasıl var olurlar? Bu arılar her kolonide bir adet mevcuttur. Aynı kovan içerisinde birden fazla kraliçe arının olması imkansızdır.
Kraliçe bal arısı, arı dünyaya getirmek ve koloniyi genişletmek için elinden geleni yapar. Koloni içerisinde tek yumurtlayan arıdır. Yapısal olarak da oldukça sağlamdır ve iş atamaları gibi süreçleri kendisi yönetir. Diğer arıların davranışlarını belirleyerek, gelecek nesillerin kraliçe arılarını da belirler. Yani anlaşılacağı üzere koloni içerisinde oldukça önemli bir figürdür.
Kraliçe Arı Özellikleri
Kraliçe arı özellikleri diğer arılar ile benzerlik göstermektedir. Bu arılar koca bir arı kovanının annesidir diyebiliriz. Eğer ailenin başında bir anne olmazsa aile dağılabilir, bu yüzden rolü oldukça büyüktür. İşçi arıların görevlerini doğru yapması ve soyun devamı için çalışmalar yapar. Eğer koloni içerisindeki kraliçe arı yeteri kadar hareketli ve verimli ise, diğer arılar da ona bakarak ilham alır ve daha fazla çalışır. Bu da daha fazla bal üretimi için önemlidir.
Kraliçe arıların fiziksel özellikleri ise yine işçi arılara göre farklıdır. Boyları yaklaşık olarak 18 ile 20 mm arasında değişkenlik göstermektedir. Kovanda yumurtlayabilen tek arıdır, dakikada 2, günde ise 2.500 adet yumurta üretebilir. Bir kraliçe arı ömrü boyunca yaklaşık olarak iki milyon yumurta üretebilecek durumdadır. Aynı zamanda arı sütü ile beslenmektedir, beslenmesi için arı sütünü pek çok vitamin ile karıştırıp tüketir.
Kraliçe Arı Nasıl Seçilir?
Kraliçe arı nasıl seçilir ve nasıl anlaşılır diye düşünüyorsanız elbette bunun da bir açıklaması vardır. Öncelikle bu arı diğer arılara göre daha iri ve uzun olduğu için erkek arılar ile karıştırmamak gerekir. Kraliçe arılar, erkek arılara göre çok daha ince ve yapıdadır. Kraliçe arıyı kovanda nasıl bulacağınızı düşünüyorsanız bunun da kolay bir yöntemi var. Genelde ana arılar işçi arıların yoğun olduğu bölgelerde bulunmaktadır. İşçi arıların etrafında bulunarak onlara düzenli olarak komut vermektedir.
Kraliçe Arı Ölürse Ne Olur?
Kraliçe arı ölürse ne olur sorusuna kovanı anlatarak cevap verebiliriz. Bir kovanda bulunan kraliçe ara ölürse kovan kendi kendine idare edemeyeceği için söner. Bunun dışında ana arının ölümü kış aylarına ya da yoğun sezona denk gelmezse kovan bir süre daha idare edebilir. Bu yüzden kraliçe arının sağlığı ve düzenli beslenmesi oldukça önemlidir.
Ana arının başına gelecek olan her şey kovandaki herkesi etkiler. Dolayısıyla bal üretim oranları da bir hayli düşer. Arıcılık ile uğraşan ve bunu meslek olarak yapan kişiler bu duruma dikkat etmelidir. Unutmayın ki kraliçe arıyı memnun ettiğiniz takdirde her şey yolunda ilerleyecektir.
Kraliçe Arının Ömrü Ne Kadardır?
Kraliçe arının doğal yaşam süresi altı yıla kadar uzanabilir. Ancak zamanla yaşlanan bir ana arının verimliliği azalır, yani yumurtlama kapasitesi düşer. Bu nedenle modern arıcılık üretiminde arıcılar genelde ana arıyı her yıl veya en fazla iki yılda bir değiştirirler. Bu değişim, yaşlanan ve verim kaybeden ana arının yerine genç ve verimli birisinin getirilmesiyle sağlanır.
Kraliçe arı sokar mı?
Sadece dişi arıların iğnesi olduğu için kraliçe arı sokabilir. Bu da kraliçe arıların önemli özelliklerinden biridir.
Kraliçe arı günde kaç yumurta yapar?
Arılar arasındaki üreme süreci, ana arıların çiftleşmelerini takiben genellikle 3-4 gün içinde yumurta bırakmaya başlamalarıyla başlar. Ana arılar, bu süreç boyunca günde ortalama 1500 yumurta üretebilirler.
Hemen Doğal Bal Ürünlerini sipariş edebilirsiniz.