Mucizevi Besin Bal Hakkında Bilgiler

08-06-2023 12:56
Mucizevi Besin Bal Hakkında Bilgiler

Mucizevi besin bal, lezzeti ve özellikleriyle diğer gıdalardan farklıdır. Arıların çiçek nektarlarından aldıkları polenlerin enzime dönüştürülmesiyle elde edilen bal, uzun süre içinde üretilir. Fiziksel ve kimyasal özellikleriyle yüzyıllardır tüketilen bir besin kaynağıdır.

Neredeyse her mutfakta yerini alan bal, birçok farklı şekilde kullanılır. Ayrıca doğada bulunan birçok bitki kaynağından çeşitli ürünleri de elde edilir. Dolayısıyla balın mucizevi bir besin olduğunu söylemek mümkündür.

Mucizevi Besin Bal Özellikleri Nelerdir?

Bal görünüm, tat, renk ve yapısına bağlı olarak farklı kimyasal özelliklere sahiptir. Bu nitelikleriyle diğer gıdalardan ayrılır. Balın fiziksel ve kimyasal yapısı genel olarak şu şekildedir:

·      Genelde sarı tonlarında olan rengi çeşidine göre koyu kırmızıya kadar değişebilir.

·      Viskozitesi yüksek olduğu için akıcılığı yavaştır.

·      Çiçek balı soğuk ortamda şekerlenebilir. Çam ve kestane balı genelde daha az kristalize olur.

·      Bal hipgroskopik bir madde olduğu için havadan nem alabilir. Eğer bulunduğu ortamdaki havada %58 rutubet varsa içeriğindeki su miktarı  yaklaşık %17,4 olur.

·      Özgül ağırlığı sıcaklık ve suya göre değişir ve  20 °C de özgül ağırlığı  1,4225 şeklindedir.

·      Balın pH değeri 3,29-4,87 arasında değişir.

·      İçerisinde laktik, formik, bütirik, asetik, tartarik, okzalik ve kaproik asitler yer alır.

·      Amilaz, nikotin, fosfataz ve katalaz enzimlerini içerir.

·      Yapılan araştırmalara göre içinde az miktarda protein yapı taşları ve albuminoidlerin yerini tutan aminoasitlerin varlığı tespit edilmiştir.

Bal Nasıl Üretilir?

Balın üretim süreci doğanın döngüsü ve arıların organize olma yeteneklerine bağlı gerçekleşir. Genelde bahar aylarında başlayan üretim süreci arıların çiçekleri keşfetmesiyle gelişir. Her bir çiçekten toplanan nektarlar özel enzimlerle karıştırılır ve depolanır. Belirli müddet sonra bal haline gelir ve petek gözlerine yerleştirilir.

 İşçi arılar hasat edilene kadar balı peteklerde korur. Bu süreçte içerisindeki su buharlaştığı için yoğun ve kıvamlı hale gelir. Böylece uzun süre bozulmadan kalır ve üretimin son aşamasında üreticiler tarafından kovanlar toplanır. Tek tek toplanan kovanların içerisindeki ballar geleneksel yöntemlerle süzülür. Bazıları süzme bal haline getirilir bazıları ise petek bal olarak tüketicilere sunulur.

Bal Çeşitleri Nelerdir?

Mucizevi besin bal birçok çeşidiyle sunulur. Bu çeşitlilik üretim bölgesindeki bitkilere göre değişir. Örneğin Akdeniz bölgesinde narenciye ve salgı balları daha çok üretilirken Karadeniz bölgesinde anzer ve kaçkar bal türleri üretilir. Aşağıda en çok üretilen ve tüketilen bal çeşitleri sıralanmıştır:

·      Süzme çiçek balı

·      Petek bal

·      Keçiboynuzu balı

·      Çam balı

·      Kestane balı

·      Sedir balı

·      Çörekotu balı

·      Kinoa balı

·      Lavanta balı

Bal çeşitleri kaynağı olan bitki türlerine göre değişir. Narenciye balı limon, portakal ve mandalina ağaçlarından elde edilirken sedir balı görkemli bir ağaç olan sedir ağacından üretilir. Dolayısıyla lezzet ve besin değeri bakımından da birbirlerinden ayrılır. Toros Dağı Bal çeşitli bal ürünleri sunduğu için ürün özelliklerini yakından inceleyebilirsiniz.

balin besin degeri nedir

Balın Besin Değeri Nedir?

Balın besin değeri türüne ve ağırlığına göre değişiklik gösterir. 100 gram süzme çiçek balında toplam 304 kalori bulunur. 1 porsiyonu 5 gramdır ve 15 kalori içerir. 100 gram balda 82.4 gram karbonhidrat, 0.2 gram lif ve 0.38 gram protein vardır. Ayrıca içeriğinde 0,5 mg C vitamini, 0,4 mg demir ve 6 mg kalsiyum yer alır.

Bal Nasıl Saklanmalı?

Bal, uzun süre dayanan bir besin olsa da uygun koşullarda muhafaza edilmediğinde yapısında bozulmalar meydana gelebilir. Bu durumda belirli saklama koşullarını dikkate almak gerekir. Aşağıda balın kullanım ömrünü uzatmak için önerilen muhafaza etme yöntemleri yer almaktadır:

·      Besin değerlerinin korunması için cam kavanozlarda muhafaza edilmeli ve kapakları sıkıca kapatılmalıdır.

·      Güneş ışığından ve güneşten uzak tutulmalıdır.

·      Soğuk ortamdan korunmalıdır ve oda sıcaklığında bulundurulmalıdır.

·      Nem, içerisindeki su miktarını artıracağı için rutubetten uzak tutulmalıdır.

·      Fırın ve ocak gibi ısı kaynaklarından uzak ve kiler veya dolap gibi yerlerde tutulmalıdır.

Bal Nasıl Tüketilir?

Mucizevi besin bal birçok şekilde tüketilebilir. Genelde kahvaltı sofralarına eşlik eden bu besini ekmeğin üzerine sürerek veya yulaf lapası gibi yiyeceklere eklenerek tüketilebilir. Aynı zamanda gün içinde ara öğünlerde içeceklerde veya atıştırmalık tarfilerde doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Marinasyon, sos ve benzeri gıdaların içinde de kullanılan balı farklı besinlerle bir arada tüketmek mümkündür.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.